Walrecht studeerde in Groningen aan de Kunstnijverheidsschool en was werkzaam als reclame-ontwerper

Dit schilderij uit 1943 van de hand van Ben Walrecht toont de Hoofdweg in Bellingwolde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het waterverfschilderij is één van de verschillende De Ploeg-werken in de collectie van het MOW.


Walrecht (Groningen, 6 mei 1911 – 14 september 1980) behoorde tot de Groninger Kunstkring De Ploeg, opgericht op 5 juni 1918. Hij studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in de stad Groningen, de latere Academie Minerva, en was werkzaam als reclame-ontwerper. In tegenstelling tot andere schilders, zoals Johan Dijkstra en Jan Altink, sloot Walrecht zich pas in 1936 aan bij De Ploeg. Aanvankelijk schilderde hij vooral Groninger stadsgezichten, landschappen en portretten. Na de Tweede Wereldoorlog richtte Walrecht zich voornamelijk op beeldende kunst en werkte hij steeds vaker buiten de stad Groningen. Zijn schilderwerk is impressionistisch van aard.


Op het schilderij uit 1943 is links de Magnuskerk zichtbaar. Het eerste gebouw vanaf rechts is het voormalige Hotel Reiderland, afgebroken in 1987. Ook het gebouw links van het voormalige hotel staat er niet meer. In het midden rijdt de tram van de voormalige Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen, opgeheven in 1947 en in de volksmond beter bekend als ‘Ol graitje’. Verder zijn er in het midden verschillende voorbijgangers zichtbaar, waaronder een Duitse soldaat op een fiets.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed