Een typisch Nederlandse kast uit de zeventiende eeuw

Het is een kast die de poort lijkt tot het fictieve land Narnia, naar de boeken van de Britse schrijver C.S. Lewis. Narnia, een wereld waarin dieren kunnen praten en magie een alledaags fenomeen is. Zo geheimzinnig is de kussenkast op Verhildersum niet. Maar wat is dat voor holle ruimte en waar zit het sleutelgat verborgen…?


De kussen kolomkast heeft een prominente plek in de eetkamer van de borg. De naam verwijst naar de kussenvormige verhogingen op de deuren en de zijkanten en de drie ebbenhouten kolommen op de voorzijde. De kast is van eikenhout gemaakt, waarop ebbenhout (zwart) en palissanderhout (bruin gevlamd) zijn gelijmd. Deze kostbare houtsoorten werden geïmporteerd vanuit tropische landen. De kussens op het middendeel zijn versierd met bloemen en bladeren in houtsnijwerk. In het bovenste deel zijn engelenhoofdjes en leeuwenkoppen op de hoekdelen aangebracht, allemaal gesneden uit donker ebbenhout.

De kast is afkomstig van de familie Tjarda van Starkenborgh en is waarschijnlijk gemaakt voor Verhildersum in de tijd dat de familie op de borg woonde. Het is een typisch Nederlandse kast uit de de zeventiende eeuw. Het sleutelgat zit goed verborgen en is mooi weggewerkt achter het bovenste deel van de middelste zwarte pilaster of kolom. In de linker deur zit een holle ruimte die als geheime bergplaats dienst kan doen. De onderkast heeft een lade met grepen in de vorm van een leeuwenkop.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed