Ingenieur De Vos tot Nederveen Cappel leidde tussen 1931 en 1933 de restauratie van het sterk vervallen klooster

Veel mensen kennen Johan Dijkstra als schilder. Veel minder bekend is dat hij ook glas-in-lood ramen maakte. Ook voor het voormalige klooster in Ter Apel heeft Dijkstra enkele glazen vervaardigd. Een opmerkelijk glas van zijn hand is een herdenkingsraam voor ingenieur C.L. de Vos tot Nederveen Cappel, die graag begraven had willen worden in het gebouw. Die wens ging echter niet in vervulling.


Ingenieur De Vos tot Nederveen Cappel leidde tussen 1931 en 1933 de restauratie van het sterk vervallen klooster in Ter Apel. Zijn binding met het gebouw werd daardoor zo groot, dat hij het liefst daar of in de kloosterhof begraven wilde worden. In 1938 stierf hij, maar wettelijke belemmeringen maakten een begrafenis in de kloostertuin niet mogelijk. Om zijn grote inzet voor het klooster niet te vergeten, is in 1940 door Johan Dijkstra een herdenkingsraam gemaakt. Dijkstra koos als motief voor het venster een rode Feniks, die uit zijn eigen as herrijst. In een epigram wordt de betekenis verklaard:


“Gij Vos, in deez’ Kapel aan ’t Veen,
ligt Neer, niet naar Uw wens het sterf’lijk lijf,
doch méér; het is Uw geest die leeft in ’t steen.”


Na de oorlog kreeg Dijkstra de opdracht kreeg opnieuw enkele glas-in-loodramen voor het klooster te vervaardigen. Zijn traditionele glazen zijn meestal van historische of religieuze aard en hebben een duidelijke symboliek. De realistische en gedetailleerde voorstellingen worden overwegend in donker kleurgebruik afgebeeld.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed