De smeedijzeren archiefkist heeft ongetwijfeld dienst gedaan als archief van de kruisheren

Het was zeker niet het meest opvallende meubel, maar een smeedijzeren archiefkist was voor een plattelandsklooster in de middeleeuwen zeer waardevol. Deze brandwerende kisten hadden niet voor niets uitgebreide sloten. Ze bevatten namelijk zeer belangrijke documenten die voor het klooster van belang waren.


Diefstal kon ernstige consequenties hebben. Bij schenkingen, aankoop en verkoop van land werden officiële documenten opgesteld, zogenaamde stichtings- en wijdingsdocumenten, oorkonden en rechterlijke uitspraken. Deze werden bewaard in grote smeedijzeren archiefkisten, die daarmee het belangrijkste archief van plattelandskloosters waren. De archiefkist heeft ongetwijfeld dienst gedaan als archief van de kruisheren. De grote massief smeedijzeren kist is beslagen met ijzeren banden. In het deksel van de archiefkist is een slot aanwezig. Om de kist heen zijn overslagbeugels bevestigd voor hangsloten. De archiefkist heeft middenvoor nog een ruitvormig slotbeslag. Het belang van afsluiting komt goed tot uitdrukking in de verschillende sloten.

Men kan zich vandaag met behulp van de overgebleven archiefstukken van het klooster een goed beeld vormen van de voormalige landerijen. De kist is een langdurig bruikleen van het Groninger Museum, dat het op een opmerkelijke manier verwierf. Een particulier trof in 1908 de kist aan bij een boer in Gees (Drenthe) die er voer in bewaarde voor de varkens. Hij betaalde er 25 gulden voor.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed