Het kerkbestuur in Utrecht wilde het carillon destijds uitbreiden met een cis- en een dis-klok.

Deze twee klokken zijn in 1906 door Van Bergen gegoten voor het carillon van de Domtoren in Utrecht. Maar wat doen ze dan in het museum in Heiligerlee? Zijn ze in een nachtelijk uur uit de toren gehaald en in stilte en onder geheimhouding naar het Klokkengieterijmuseum afgevoerd?


Dat zeker niet. Maar een mooi verhaal is het wel. Wat wil namelijk het geval? Het kerkbestuur in Utrecht wilde het carillon destijds uitbreiden met een cis- en een dis-klok. Er werd een programma van eisen opgesteld, de opdracht tot gieten aan Van Bergen gegund, de klokken gegoten en door de opdrachtgever en de experts goedgekeurd.


De klokken werden vervolgens in de toren gehangen… en hun stemming paste niet bij die van de rest van het carillon. Men had er namelijk geen rekening mee gehouden dat de wijze van stemmen van carillons in de loop van de tijd was veranderd.


Handmatig bijstemmen bleek niet mogelijk en in 1952 werden de klokken uit de toren gehaald en verkocht aan een schroothandelaar in Maastricht. Deze gaf ze in 1988 in permanente bruikleen aan het Klokkengieterijmuseum.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed