De huizen van de zeelieden in de Groninger Veenkoloniën zijn vrijwel allemaal van dezelfde grootte en hetzelfde type.

Pal voor het Kapiteinshuis ligt al jarenlang een prachtige, ruim honderd jaar oude spitse praam afgemeerd. Geen toevallige ligplaats: sinds 1990 namelijk is in het pand het museum Kapiteinshuis Pekela gevestigd.


Het huis is in 1799 als echtelijke woning gebouwd door Kornelis Jans Boon en Jantje Roelofs Koop. Twee hardstenen ‘neuten’ (sokkels) waar het kozijn van de voordeur op rust met de initialen K.J.B. en J.R.K. en het jaartal 1799, herinneren nog aan deze bouw. Op 17 mei 1990 vestigt zich hier het museum Kapiteinshuis Pekela. Met de laatste bewoonster, Engeline Woltjes, wordt afgesproken dat ze tot aan haar dood in het voorhuis kan blijven wonen. Na haar overlijden is dit deel van de woning in 2006 gerestaureerd.


De huizen van de zeelieden in de Groninger Veenkoloniën zijn vrijwel allemaal van dezelfde grootte en hetzelfde type. Ze werden –en worden nog wel– ‘schippershuizen’ genoemd. De puntgevel –in de regel bruin geverfd– loopt uit in een schoorsteen, die gedekt wordt door een beweegbare zinken kap, de zogenaamde 'draaier'.


In de gevel zien we twee vensters waarachter zich de woonkamer bevindt en twee kleine ‘beunevenstertjes’. De deur zit niet in de voorgevel, maar in een muur die ietsje naar achteren is geplaatst. Zo ontstaat ‘de krimpe’, die gelegenheid biedt de woonkamer van een zijvenster te voorzien, waardoorheen je mooi over het kanaal kunt uitkijken. Naast de deur is een klein venster aangebracht van het 'kantoortje'.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed