Erfgoedorganisatie: Groninger Archieven
Beschrijvingstitel: De initialen van een non?
Fotografie uitsnede: Dirk Fennema
Fotografie: Dirk Fennema
Bekijk hele foto

De initialen van een non?

Een ogenschijnlijk simpel stukje papier uit een kroniek van het klooster Thesinge, met een omschrijving van de makers. Toch illustreert dit papiertje een hele geschiedenis van vrouwen in het klooster en de Moderne Devotie. De aanleiding voor dit verhaal ligt bij de letters die onderin zijn geschreven: ‘s.d.’ Deze ontdekking werd gedaan door Elvira Ambrosius.
Lees meer

Erfgoedorganisatie: Groninger Archieven
Beschrijvingstitel: Versierd stadboek
Fotografie uitsnede: Dirk Fennema
Fotografie: Dirk Fennema
Bekijk hele foto

Versierd stadboek

Linksboven zien we een grote beginletter S van bladgoud, met dito bloemetjes in de vrije ruimte boven en een grijs hondje onderin. Meer naar beneden staat een tweede initiaal van bladgoud: een I met een staart. Rechts hebben we dan nog een staaf, deels in bladgoud. Bovendien zijn de marges aan die kant van de pagina voorzien van allerlei bloemetjes, blaadjes, vruchtjes en bolletjes.
Lees meer

Erfgoedorganisatie: Groninger Archieven
Beschrijvingstitel: Aletta’s eerste levensteken
Fotografie uitsnede: Dirk Fennema
Fotografie: Dirk Fennema
Bekijk hele foto

Aletta’s eerste levensteken

Als ambtelijk formulier is zo’n geboorteakte absoluut niet zeldzaam. Alleen al in de provincie Groningen zijn er immers ruim 772.000 van opgemaakt, tussen 1811 en 1918. Wat zo’n formulier altijd uniek maakt, is de invulling. In dit geval helemaal, omdat het Aletta Jacobs betreft, later de eerste Nederlandse vrouw die aan een universiteit afstudeerde en promoveerde.
Lees meer

Erfgoedorganisatie: Groninger Archieven
Beschrijvingstitel: Een 18e-eeuwse frikandel
Fotografie uitsnede: Dirk Fennema
Fotografie: Dirk Fennema
Bekijk hele foto

Een 18e-eeuwse frikandel

Neem kalfsvlees. Meng dit met niervet, eieren, citroenschil, kruidnagels, peper en nootmuskaat en hak dit grof. Rol het mengsel in een net en braad dit dan aan een spit. Het kalfsvlees mag ook worden gemengd met spek, geraspt oud witbrood, eieren, nootmuskaat en foelie. Het vlees kan men bovendien vervangen door “muidhon” (zeelt).
Lees meer

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed