Gerrit van Houten wordt in 1866 in de stad Groningen geboren en blijkt al jong een begaafd kunstenaar.

Hij is nog maar amper zesentwintig jaar jong als hij zich laat opnemen in een psychiatrische inrichting. Steeds verder en dieper verdwaalt Gerrit van Houten in het labyrint van zijn geest. De zeer talentvolle schilder en tekenaar raakt zichzelf uiteindelijk zoek en heeft nooit meer een penseel of potlood ter hand genomen.


De Fraeylemaborg is tegenwoordig eigendom van de Gerrit van Houten Stichting, die het landgoed in 1972 koopt van de laatste bewoners. Wie is Gerrit van Houten? Van Houten wordt in 1866 in de stad Groningen geboren en blijkt al jong een begaafd kunstenaar. Hij schildert gepassioneerd tussen zijn dertiende en vierentwintigste levensjaar en maakt fraaie portretten, interieurs en stadsgezichten van Groningen.


Het hier afgebeelde bloemstilleven is een aquarel, een moeilijke techniek met waterverf op papier die Gerrit zichzelf heeft aangeleerd. Hij is zestien jaar als hij deze rozen en petunia’s in een tinnen beker vastlegt. Hij schildert ze in een zachte fluwelen stijl, met warme pastelkleuren.


Rond zijn twintigste raakt Gerrit psychisch in de war en dit wordt geleidelijk erger. In 1892 gaat hij naar een psychiatrisch ziekenhuis en blijft daar de rest van zijn leven patiënt. Zijn artsen vinden dat hij niet meer moet tekenen en schilderen. Uit zijn actieve periode zijn gelukkig meer dan negenhonderd tekeningen, honderdtachtig aquarellen en vijfentachtig schilderijen bewaard gebleven.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed