De biljetletters werden aanvankelijk met de hand gesneden uit ‘kops’ hardhout, zoals kersenhout

Drukken met houten letters, ook wel ‘biljetletters’ genoemd. Een hoog en smal formaat letters, die gebruikt werden voor affiches en krantenkoppen die moesten opvallen. Een techniek die allang in onbruik is geraakt, maar gelukkig heeft het GRID nog een prachtige collectie in huis.


Het principe gaat terug op het principe van de boekdrukkunst, dat rond de elfde eeuw vrijwel gelijktijdig zowel in het oosten als het westen is uitgevonden. De boeken werden toen nog gedrukt door middel van blokdruk. Daarbij werd elke pagina apart uit hout gesneden en afgedrukt. Een zeer tijdrovende klus die werd vervangen door het gebruik van losse houten letters. Het voordeel was bovendien dat de houten letters keer op keer gebruikt konden worden.
 
De biljetletters werden aanvankelijk met de hand gesneden uit ‘kops’ hardhout, zoals kersenhout. In de negentiende eeuw worden ze door middel van een pal en een pantograaf –een hulpmiddel bij het tekenen– uit het hout gefreesd. De houten letters liggen in een lade die ‘kast’ wordt genoemd. Alle zetkasten liggen boven elkaar in een bok. Bovenin de zetbok zijn de kapitale (hoofd)letters opgeslagen, onderin liggen de kleine letters.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed