Zo'n 350 jaar na de uitvinding van de houten schroefpers van Gutenberg zette Lord Stanhope zich aan een upgrade

Je bent Lord, je hebt geld, je hebt tijd en je bent ook nog eens technisch onderlegd. Lord Stanhope bezat al deze kwaliteiten, verbeterde een al bestaande drukpers en gaf aan het nieuwe model zijn naam. En maakte de 'Stanhope' tot een succes.


Zo'n 350 jaar na de uitvinding van de eerste houten schroefpers van Gutenberg, zette Lord Stanhope zich in 1804 aan een 'upgrade' van deze pers. Dat het een Engelsman was die zich aan de klus zette was geen toeval: het land bevond zich op dat moment volop in de Industriële Revolutie en is de bakermat van tal van technische en grafische vernieuwingen.


De Stanhope werkt in feite nog volgens hetzelfde principe als de houten schroefpers. Een zware schroef drukt de degel tegen het zetsel. De houten pers blijkt echter niet zo goed bestand tegen de zware druk. Stanhope vervangt het hout daarom door metaal, dat de hoge druk beter kan weerstaan. Bovendien wordt de druk evenrediger over het zetsel verdeeld. Daarnaast maakt de T-vormige voet de pers een stuk stabieler.


Het met de hand naar beneden schroeven van de degel kostte veel kracht. Stanhope verving dit systeem door een hevel die als hefboom fungeert. Door deze vernieuwingen werkte de Stanhope een stuk sneller en nauwkeuriger en maakte het tot een populaire machine. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen, werd de pers behalve in Engeland dan ook al snel in Duitsland, België en Frankrijk gemaakt.


De Stanhope in het GRID is in 1830 ontwikkeld door de Parijse firma Giroudot en is nog steeds in gebruik.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed