De schaal was in gebruik bij de graan­handelaar, die bij de boeren kwam als het koren gedorst en het graan opgeslagen was.

Er bestaat een direct verband tussen dit type korenschaal en de statige woningen aan de Hoge der Aa in Groningen. Bij een goed gebruik van de weegschaal kon de graanhandelaar namelijk het fundament leggen van een kapitaal, waarmee hij zich zo'n schitterend koopmanshuis kon veroorloven.


De korenschaal was in gebruik bij de graanhandelaar, die bij de boeren langs ging als het koren gedorst en het graan opgeslagen lag. Met de verkoop hielden de landbouwer zich niet bezig: ieder zijn stiel. Het belangrijkste was dat het soortelijk gewicht van zijn oogst werd bepaald. Met hulp van de korenschaal wist de graanhandelaar dat heel precies te berekenen.


Er werd vervolgens over en weer wat gehandeld, tot een prijs was overeengekomen. Met de kennis van het soortelijk gewicht en een paar getrokken monsters, was het dan aan de handelaar om de partij op de wekelijkse korenbeurs, onder andere in Groningen, proberen te verkopen.


De korenschaal bestaat uit meerdere onderdelen, maar was toch makkelijk mee te nemen. De busjes zijn zo gemaakt dat het ene deel als een deksel op het andere deel past. De andere onderdelen passen vervolgens dáár weer in, een compacte reisvariant.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed