Ze markeert de omslag van een werkwijze die gebaseerd was op menskracht, naar die van mechanisatie en techniek.

Een karnton. Zo op het eerste gezicht een weinig spectaculair object. Maar zoals zo vaak het geval is, schuilt het bijzondere in het schijnbaar doodgewone. En blijkt deze karnton niets minder te zijn dan de voorbode van een revolutie in de landbouw.


In de tijd vóór de invoering van de mechanisatie in de landbouw, werd de karnton door de kuiper uit het eigen dorp gemaakt. De tonnen waren klein en eenvoudig, zonder bewegende delen van ijzer en koper en berekend op de kracht van een mensenarm. Elk dorp kende zodoende zijn eigen type karnton, vervaardigt naar de overgeleverde kennis van vader op zoon.


In de vroege negentiende eeuw kwam daar verandering in. Er verschenen landbouwtijdschriften, waarin melding werd gemaakt van de meest uiteenlopende nieuwe werkwijzen en ontdekkingen overal in de wereld. De makers van de nieuwe werktuigen prezen hun artikelen aan in de tijdschriften en zochten overal naar tussenpersonen om hun producten onder de aandacht van de doelgroep te brengen.


In Groningen vonden ze die in de firma Boeke & Huidekoper, agent van veel buitenlandse leveranciers van ploegen, dorsmachines, melkcentrifuges, en… karntonnen. De Boeke & Huidekoper karnton van Museumboerderij Duurswold is daarmee ineens niet ‘zomaar’ een karnton. Ze markeert de omslag van een werkwijze op de boerderij die gebaseerd was op menskracht en ambacht, naar die van mechanisatie en techniek.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed