De Warffumborg was een kasteel van omvang waar tegenwoordig alleen het schathuis nog van rest

Doet de naam van het Trippenhuis een belletje rinkelen? Dit bijzondere stadspaleisje in Amsterdam is een van monumenten die op de Top 100-lijst van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg staat. De naam is ontleend aan de gebroeders Louis en Hendrik Trip, die als wapenhandelaren veel geld verdienden en zich een dergelijk stadspaleis konden veroorloven.


Maar wat heeft dat alles met dit schilderij te maken? Op dit schilderij is ook een Louis Trip (1654-1698) afgebeeld en wel de heer van de Warffumborg. De regentenfamilie Trip kwam van oorsprong uit Zaltbommel, maar raakte over een groot gedeelte van Nederland verspreid. Het dorp Tripscompagnie tussen Hoogezand en Veendam dankt zijn naam ook aan de telgen van dit geslacht.


Over het schilderij valt veel te vertellen, zeker als je naar de manier kijkt waarop de kunstenaar de familie heeft afgebeeld. We zien Louis Trip met zijn echtgenote Johanna Margaretha de Geer (1648-1680). Zijn vrouw kwam uit het adellijke geslacht waaruit later minister-president jonkheer Dirk Jan de Geer geboren werd. Het echtpaar wordt, uiteraard in weelderige 17e-eeuwse kledij, omringd door hun kinderen. Een overleden kind van het gezin ‘waakt’ als een engeltje over de familie.


Naast de familie is er nog iets anders wat de aandacht trekt en dat is de borg die op de achtergrond te zien is. Een eerste blik op de borg laat voor Groninger begrippen een nogal fors uitgevoerd exemplaar zien. Je bent snel geneigd om te denken dat dit artistieke overdrijving is, maar niets is minder waar! Meerdere afbeeldingen van de Warffumborg laten zien dat het een kasteel van omvang was waar helaas tegenwoordig alleen het schathuis nog van rest. Dankzij deze afbeelding, die hangt in de Kosterij van het museum, blijft de glorie van de borg en de familie Trip echter te bewonderen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed