Geïnspireerd door de donkere oorlogstijden begint Bruckman als magisch realist met duistere tonen te schilderen

In de collectie van het MOW bevinden een schets en foto, beiden uit 1939, van Lex van den Berg. Hij was de eerste partner van schilder Lodewijk Karel Bruckman, die de schets vervaardigde. Achter beide objecten schuilt een tragisch verhaal.


Fijnschilder Bruckman (Den Haag, 14 augustus 1903 – Leeuwarden, 24 april 1995) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De Tweede Wereldoorlog vormt in meerdere opzichten een duistere periode in zijn leven. Tijdens de oorlog fusilleerden de Duitsers Bruckman’s partner, Van den Berg, vanwege betrokkenheid bij het verzet door de Oranjegarde. Geïnspireerd door deze donkere tijden begint Bruckman als magisch realist met duistere tonen te schilderen.


Na de Tweede Wereldoorlog ontvluchtte Bruckman de puinhopen van Europa en ontwikkelde hij in de Verenigde Staten een lichtere, steeds meer symbolische vorm van realistisch schilderen. In 1968 keerde hij terug naar Nederland. Bruckman woonde enkele jaren in Bellingwolde en schonk 21 werken van zijn hand aan de voormalige gemeente Bellingwedde en het MOW.


De schets en foto behoren tot de royale schenking, die Bruckman in Bellingwolde deed. Op de potloodschets is een slapende Van den Berg zichtbaar. Hij kwam op dat moment net terug van een uitputtende oefening en heeft zijn uniform nog aan. De foto van Van den Berg is gemaakt op 18 januari 1939, voordat de gruwelen van de oorlog begonnen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed