Pas in 1962 kwam er nieuwbouw in het gebied rond de Waagstraat

Bij de bevrijding van de stad Groningen in april 1945 werden naast de noord- en oostzijde van de Grote Markt ook de Guldenstraat en de Waagstraat verwoest. Het huizenblok aan stadhuiskant van de Waagstraat was maar smal.

Op de noordelijke kop stond sinds 1635 het Goudkantoor met zijn sierlijke gevels. In dit pand was ook tijdens de oorlog het scheepvaartmuseum gevestigd. Bij de slag om Groningen evacueerde men de collectie scheepsmodellen naar café De Unie aan de overkant van de Grote Markt. De noordzijde ging in vlammen op en het Goudkantoor bleef gespaard.

Pas in 1962 kwam er nieuwbouw in het gebied rond de Waagstraat. Hier verrees het nieuwe stadhuis, dat via een luchtbrug werd verbonden met het oude. Ongeveer op de plek waar Fotobedrijf Piet Boonstra in 1958 deze foto maakte, kreeg je de staatsietrap naar het zuiden. Op de achtergrond is het nieuwe warenhuis van V&D te zien.

Jarenlang was het braakliggend terrein een geliefde plek om te spelen, ook voor kinderen uit de buitenwijken. Het tentje herinnert eraan dat het kampeertoerisme opkwam. Zo’n karretje als rechts op de foto was populair speelgoed. Het bestond uit een fabriekskrat en de wielen van een afgedankte kinderwagen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed