Een daguerreotypie is een gepolijst, verzilverd koperplaatje, dat met jodiumdamp lichtgevoelig was gemaakt

Deze foto is een van de oudste in de collectie van de Groninger Archieven en is met een bijzondere techniek ontwikkeld. De foto is gemaakt door Willem Beukma. Deze Willem Beukma was een neef van de stiefvader van Elizabeth Sijtsma.

Hij was met zijn vader Klaas Beukma naar Amerika geëmigreerd in 1831. In 1848 kwam hij op familiebezoek. Inmiddels was de fotografie uitgevonden en vanuit Amerika heeft hij apparatuur meegenomen waarmee hij zijn familie kon vereeuwigen. De cassette waarin deze foto gemonteerd is, is dan ook Amerikaans.

Willem Beukma heeft in 1848 ook een advertentie in de krant geplaatst dat hij in café Altena, buiten de Steentilpoort, aanwezig was om daguerreotypieportretten te maken. Of, en zo ja hoeveel, mensen hiervan gebruik hebben gemaakt, is onbekend.

Een daguerreotypie is een gepolijst, verzilverd koperplaatje, dat met jodiumdamp lichtgevoelig was gemaakt. De plaat werd in een camera geplaatst en dan kon de foto gemaakt worden. Het resultaat was een negatief beeld, maar als je het tegen iets donkers houdt, lijkt het een positief beeld. Je kunt het plaatje niet afdrukken. Van iedere foto bestaat er dus maar één exemplaar. Al snel kwamen er speciale doosjes (cassettes) in de handel waarin de foto achter glas geplaatst werd. Bij een daguerreotypie ligt het beeld op het plaatje. Het is dus noodzakelijk dat ze achter glas zitten, want één veeg over het plaatje en je bent de foto kwijt.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed