De broodschaar in de bakkersafdeling van ’t Steenhuus is een schaar voor het maken van knipbrood

Het is niet wat het lijkt te zijn. Een broodschaar is geen schaar om brood mee te knippen, al levert een zoektocht op internet juist alleen déze definitie op. Mensen die om welke reden ook hun boterham niet snijden met een mes, maar met een schaar in tweeën knippen.


De broodschaar in de bakkersafdeling van 't Steenhuus is echter een schaar voor het maken van knipbrood. Hoe werkte het in vroegere jaren? Zodra het gerezen deeg in een bakblik zit, ‘knipt’ de bakker er met een schaar een bepaald patroon in. Dit moet gebeuren juist vóór het moment dat het blik de oven ingaat. Het knippen kan met een gewone schaar, maar ook met een soort knijper die werkt als een rij scharen aan elkaar.


Het voordeel is dat met één beweging een brood knipklaar is. Door de knip scheurt het brood tijdens het bakken van boven open en krijgt het de typische punten of pieken. Als het brood vervolgens gesneden wordt, hebben de boterhammen de kenmerkende hartvorm.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed