De laskar van Scheeps­werf Wolthuis dateert van 1928 en is de eerste in Nederland seriematig geproduceerde lastrafo.

Elk vak brengt z'n eigen taal mee. Jargon noemen we dat. Gesneden koek voor insiders, maar voor buitenstaanders vaak onbegrijpelijk. Kon de leek de termen die gebruikt werden in de houten scheepsbouw nog redelijk volgen, met de introductie van de gereedschappen die nodig zijn om een stalen schip te bouwen, werd die wereld voor hem abacadabra…


Een lastransformator is een eenvoudig lasapparaat voor elektrisch lassen, uitgerust met regelbare stroominstelling, laskabels met massaklem en houder voor de laselektrode. De transformator levert ongeveer 45 volt om met behulp van een laselektrode een lasboog te kunnen maken. De warmte die de lasboog veroorzaakt zorgt ervoor dat de metalen aan elkaar smelten. Deze lasboog wordt in de elektrotechniek een 'vlamboog genoemd'.


De transformator is meestal voorzien van een regeling om de maximale stroomsterkte te begrenzen. De optimale stroominstelling hangt af van het te lassen materiaal. Daar wordt de geschikte laselektrode bij gekozen. Hoe dikker de laselektrode, hoe groter de benodigde stroom, omdat er meer toe te voeren materiaal versmolten moet worden.


De lastransformator (of laskar) van Historische Scheepswerf Wolthuis dateert van 1928, heeft een houten kast en is de eerste in Nederland seriematig geproduceerde lastrafo, geschikt voor 220 tot 500 Volt. Fabrikant is Smit uit Nijmegen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed