De kast dateert uit 1680-1700 en in die tijd woont Gerhard Horenken op de borg en later zijn schoonzoon Willem Alberda

Een zeldzaam kabinet uit het einde van de zeventiende eeuw. Het is afkomstig van de borg Dijksterhuis en herbergt een groot aantal laden. De borg Dijksterhuis in Pieterburen is nauw verbonden met de Menkemaborg in Uithuizen.

Mello Alberda koopt in 1682 de Menkemaborg en zijn jongste zoon Unico Allard erft in 1699 deze borg. Unico Allard heeft geen zoon, maar twee dochters. De oudste dochter, Susanna Elisabeth, trouwt met haar neef Gerhard Alberda van Dijksterhuis. Gerhard is de zoon van Willem Alberda, de middelste zoon van Mello. Willem Alberda en zijn schoonvader Gerhard Horenken ruilen in 1706 van borg en zo komt Willem in bezit van de borg Dijksterhuis te Pieterburen. De enige zoon van Susanna Elisabeth en Gerhard, Unico Allard, erft in 1751 de Menkemaborg en in 1784 de borg Dijksterhuis, waardoor beide borgen in één hand komen.

Na zijn overlijden in 1790 erft de oudste zoon de Menkemaborg en de andere zoon de borg Dijksterhuis. De laatste sterft ongetrouwd en via vererving komen beide borgen weer in één hand: Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis. Hij overlijdt in 1902 kinderloos. Zijn erfgenamen verkopen de borg Dijksterhuis op afbraak en verkopen een groot deel van de boedel via een veiling. In 1921 schenken de erfgenamen de Menkemaborg aan het Groninger Museum. Na restauratie van tuinen en gebouwen gaat de Menkemaborg in 1927 open als museum.

Het kabinet is gemaakt van eikenhout en bekleed met een notenhouten fineer. De deuren en de zijden zijn versierd met inlegwerk in de vorm van rozetten. De gedraaide poten zijn door een kruis met elkaar verbonden. Dit type kast wordt een kruisvoetkabinet genoemd. Wie deze kast heeft aangeschaft weten we niet zeker. De kast dateert uit 1680-1700 en in die tijd woont Gerhard Horenken op de borg en vanaf 1706 zijn schoonzoon Willem Alberda.

Bijzonder is het grote aantal laden in de kast: 12 kleine en 9 grote laden. Een aantal laden heeft twee nummers op de onderkant. Aan de binnenzijde van een paar laden is nog te zien dat er een slot in heeft gezeten. Niet alle laden hebben dezelfde fineer en er is ook verschil in fineerdikte. Hier is sprake van hergebruik en oorspronkelijk heeft de kast maar een paar laden. De smalle lade over de hele breedte in het onderste deel van de kast is origineel.

Twee laden zijn heel bijzonder. Op de tussenschotten is een deel van het wapen Alberda-Alberda te zien en op een dwarsschotje een leeuw. Hier is het bewijs van hergebruik. Het wapen is van Gerhard Alberda van Dijksterhuis en Susanna Elisabeth Alberda van Menkema. Helaas is niet bekend wie van hun (klein)kinderen de laden heeft toegevoegd.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed