Op gezette tijden is de drukker van het museum aan het werk

In het museum zijn veel werktuigen uit vervlogen tijden te vinden. Sommige werken al heel lang niet meer, maar een aantal apparaten is in de afgelopen jaren weer opnieuw tot leven gebracht. Neem nou de zogenaamde degelpers die te vinden is in het Blauwhoes. In deze woning en werkplaats is een drukkerij te vinden zoals die rond circa 1900 is geweest. De degelpers werd daarbij gebruikt om drukwerk te vervaardigen. Deze degelpers is rond 1890 gebouwd en afgeleid van een type degelpers dat in 1859 in New York werd ontwikkeld.


Hoe gaat dat drukken in z’n werk met een dergelijk apparaat? Het zetten van teksten, met of zonder afbeelding, is verreweg het meest tijdrovende deel van het drukproces. Hierbij worden loden of houten letters en een eventueel een afbeelding in lood, hout of linoleum gebruikt. De ronde schijf/degel wordt door rubberen rollen, gevoed vanuit een reservoir, ingesmeerd met inkt. Via de degel komt de inkt op het zetsel. Daarbij worden alleen de hoge gedeeltes (het drukwerk dus) van inkt voorzien. Dat zetsel wordt vervolgens tegen het papier aangedrukt. Zolang als de drukker de pers blijft aandrijven, wordt dit proces telkens herhaald, waarbij er elke keer een nieuw stuk papier moet worden ingezet.


Inmiddels benieuwd geworden hoe dit proces er in de praktijk aan toe gaat? Op gezette tijden is de drukker van het museum aan het werk. Een unieke wijze om dit oude ambacht in beeld te zien.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed