het oudste doksaalrestant in het hele gebied rond de Eemsmonding

De Donatuskerk in Leermens staat op een van de hoogste wierden van de provincie Groningen. Dit maakt het tot een echte blikvanger in het landschap. De Donatuskerk is een middeleeuwse kerk: rond 1050 is begonnen met de bouw. In de kerk zijn zowel romaanse, laat-romaanse als gotische elementen te herkennen. Ook is er zowel tufsteen als baksteen gebruikt.


De kerk is oorspronkelijk gewijd aan de heilige Sint Donatus, bisschop van Reims en patroon van Leermens. In de kerk zijn verschillende schilderingen te zien, zoals de schilderingen van Sint Sebastiaan uit 1400-1450. De preekstoel van de Donatuskerk komt uit de zeventiende eeuw. Onder dit meubel zit een luik naar de kelder. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilplek voor onderduikers.


De bouwgeschiedenis is zichtbaar in de zijmuren van tufsteen, het dwarsschip van kloostermoppen in combinatie met hergebruikte tufsteen en het dertiende-eeuwse bakstenen koor. Van het stenen doksaal (een houten of stenen wand die in een kerk het schip scheidt van het priesterkoor) in de kerk van Leermens bleef weliswaar slechts een klein gedeelte bewaard, maar wel betreft dit het oudste doksaalrestant in het hele gebied rond de Eemsmonding. Het wordt gedateerd omstreeks het midden van de dertiende eeuw, korte tijd na de bouw van het laat-romaanse koor. 


Het is niet bekend waarom een kleine dorpskerk als die van Leermens al zo vroeg een stenen koorafscheiding kreeg, in een tijd waarin vooral grote kloosterkerken een dergelijk doksaal kregen. Mogelijk had de kerk een speciale status door de aanwezigheid van bijzondere relieken? Van de vijf bogen bleef slechts één overeind.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed