De tekst van een handgeschreven Thorah wordt gelezen met behulp van een Yad (hand)

Een Sefer Torah (Hebreeuws: ספר תורה; meervoud: ספרי תורה Sifrei Torah, ‘Boek(en) van de Torah’ of ‘De rol van Torah(s)’), is een handgeschreven kopie van de Torah, het heiligste boek in het Jodendom. Het moet voldoen aan zeer strenge normen. De Torah-rol wordt voornamelijk gebruikt in het ritueel van de Torahlezing tijdens joodse gebeden.

Torah lezen van een Sefer Torah is traditioneel gereserveerd voor de maandag- en donderdagochtend, evenals op Shabbat en Joodse feestdagen. De tekst wordt gelezen met behulp van een Yad (‘hand’), een metalen of houten handvormige stok die de rollen beschermt door onnodig contact van de huid met het perkament te vermijden.
 
De Sefer Torah in de collectie van de Synagoge Bourtange (geschonken door de Joodse Gemeente Den Haag via Rabbijn van der Kamp) is een niet koosjer exemplaar omdat de letters zijn versleten. Een versleten Sefer Torah hoort traditioneel te worden begraven op de Joodse begraafplaats. In overleg met het rabbinaat is besloten de rol in dit geval voor het museum te gebruiken. Het is een prachtig geschreven Sefer Torah en vormt een belangrijk bezit van het museum.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed