De Friese sjees stamt uit de achttiende eeuw, de tijd van de Rococo stijl, kenmerkend zijn de twee hoge wielen

Het woord sjees is een Nederlandse verbastering van het Franse woord chaise (stoel). De West-Friese sjees in de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum is afkomstig uit Spankeren. Ze is een volwaardige en rijke representant van dit rijtuigtype, dat in Nederland veel gebruikt werd door de adel en de gegoede burgerij en waaraan men de status van zijn bezitter kon aflezen.

De Friese sjees stamt uit de achttiende eeuw, de tijd van de Rococo stijl. Kenmerkend zijn de twee hoge wielen, wit geverfd of donker van kleur. Het bijzondere van een sjees ten opzichte van een gewone boerenkar of  -wagen  is dat de personenbak (vaak vervaardigt van iepenhout) van de sjees is opgehangen aan leren riemen, een vorm van vering dus. In sommige streken kan een sjees al dan niet voorzien zijn van een neerklapbare overkapping.

De Friese sjees is traditioneel rijk getooid met snijwerk en versiering, die een zekere ingetogenheid uitstralen. De West-Friese sjees kenmerkt zich door uitbundige versieringen in snij- en smeedwerk en beschilderingen. Ze werden verguld met soms wel 24 karaats goud, olieverfschilderingen en luxe stoffering.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed