De portretten van Henric Piccardt en Anna Rengers zijn door Herman Collenius geschilderd op koper

De Fraeylemaborg, nu een museum, was eeuwenlang een woonhuis van stand. Een bijzonder echtpaar zwaait rond 1700 de scepter: Henric Piccardt en Anna Elisabeth Rengers.


Hun portretten zijn door Herman Collenius (1650-1723) geschilderd op koper. Anna (1657) is geboren en getogen in de Fraeylemaborg en trouwt in 1680 met de veel oudere Piccardt (1636). Die domineeszoon heeft dan al een flamboyant leven achter de rug en schopt het aan het hof van Zonnekoning Louis XIV zelfs tot kamerheer. Om bij te verdienen speelt hij in Parijs als straatmuzikant op zijn harp. Terug in Nederland wordt Piccardt in 1672 gevangen gezet door het stadsbestuur van Groningen. Zijn Franse relaties zijn dan zeer verdacht. Het jaar daarop wordt hij vrij gelaten en maakt hij snel carrière in de politiek.


Henric en Anna bewonen na hun huwelijk de borg Klein Martijn in Harkstede en kopen in 1690 de Fraeylemaborg van Annaˋs familie. Om deze aankoop te financieren krijgt Piccardt een grote lening van zijn goede vriend Koning-Stadhouder Willem III. Met dit geld transformeert hij de Fraeylemaborg tot een schitterende buitenplaats. Ook laat hij een eigen kerk bouwen in Harkstede. In de grafkelder van deze kerk zijn de beide echtelieden na hun dood bijgezet; Anna in 1704 en Henric in 1712.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed