Het bovenste deel, de ketel, werd met water gevuld en vervolgens op een keukenkachel verwarmd.

In de negentiende eeuw kost thee zetten en warm houden heel wat meer moeite dan tegenwoordig. Met onze moderne apparatuur is water verwarmen een fluitje van een cent. Maar hoe zorgde een welgestelde boerin uit Slochteren ervoor dat zij haar visite niet op kopjes lauwe thee vergastte?


Een waterketel met komfoor was een prachtige uitvinding waarmee een boerin goede sier kon maken. Het bovenste deel, de ketel, werd met water gevuld en vervolgens op een keukenkachel verwarmd. In de komfoor, het onderste deel, kwamen gloeiende kolen uit de kachel. De ketel werd vervolgens in een draaiende beweging op het komfoor vastgezet. De dienstbode bracht ketel en komfoor naar de mooie kamer waar mevrouw zelf theeschonk. Ze gebruikte daarvoor kleine theekannetjes. En als de gasten later een tweede kopje wensten, dan was dat geen probleem. Het water bleef immers warm dankzij het komfoor.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed