Met behulp van de koolstof-14 methode is de boog gedateerd in de vroege middeleeuwen

In wierden blijven onder bijzondere omstandigheden hout en ander organisch materiaal goed bewaard. Naast resten van bouwmateriaal van huizen kunnen daar ook gebruiksvoorwerpen bij zitten. Deze zijn doorgaans wel schaars.

Een zeldzaam voorbeeld is deze boog van taxushout. Deze komt uit de wierde van Aalsum bij Oldehove (niet te verwarren met het Friese Aalsum boven Dokkum). Met name aan de bovenzijde is goed te zien dat dit geen gewone tak maar een boog is. Aan één kant is er een stukje van de boog afgebroken. Met behulp van de koolstof-14 methode is de boog gedateerd in de vroege middeleeuwen. De achtste of negende eeuw is het meest waarschijnlijk.

Met de boog kan gejaagd zijn op wild. Uit onderzoek van dierenbotten uit de wierden blijkt dat grote huisdieren als rund, paard en schaap de voornaamste vleesleverancier waren, maar incidenteel werd er gejaagd op herten of een enkele keer zelfs op eland of oeros. Vogels werden ook gevangen en gegeten.

Overigens is de foto een beetje verraderlijk. Het lijkt alsof met de boog vanaf links pijlen werden afgeschoten, maar feitelijk ging dat vanaf de rechterkant. Eenmaal niet meer gespannen buigen de punten van een boog naar buiten om.

Egge Knol – Groninger Museum

Meer lezen:
Jürgen Junkmans, 2001: Pfeil und Bogen. Herstellung und Gebrauch in der Jungsteinzeit. Biel.
J. Lanting, B.W. Kooi, W.A. Casparie & R. van Hinte, 1999: Bows from the Netherlands. Journal of the Society of Archer-Antiquaries 42, p. 7-10.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed