Jan Wiegman ontwierp voor Droste dit blikje voor chocoladepastilles

Van dit blikje van Droste Persan chocolade moeten er in de jaren tussen 1900 en 1915 mogelijk tientallen zijn gemaakt. In ieder geval méér dan de vijf exemplaren die aan het nageslacht zijn overgeleverd. Maar wie zal zeggen hoeveel blikjes er onder werkbanken staan, op bovenste planken in opbergkasten of achterin een bureaulade? Wachtend om ontdekt te worden…

Het blikje in de collectie van Het Behouden Blik is een ronde blikverpakking voor Droste chocoladepastilles. De deksel is gedecoreerd in de kleuren paars, geel, blauw en zwart met een afbeelding van een dame te paard die een vogel in de hand houdt. Onderaan de afbeelding is de handtekening van Jan Wiegman te zien. Wiegman is een belangrijk ontwerper voor Droste geweest, die ook het eerste pastillemannetje heeft ontworpen. Het blik is gemaakt in de periode 1910-1915.

De vormgeving van het blik is typerend voor de Jugendstil of Art Nouveau. De kleurrijke caleidoscopische afbeelding is een lust voor het oog en staat symbool voor de rijke smaak die verwijst naar de inhoud van de verpakking. Bijzonder aan dit exemplaar is dat er hoegenaamd geen gebruikssporen op te vinden zijn: de decoratie is vrijwel volledig intact gebleven. Bij blikverzamelaars zijn slechts vier andere exemplaren van dit blik bekend: het vijfde is in eigendom van Het Behouden Blik.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed