Afgedankte passagiers-schepen vonden een einde bij de sloperij, waar Zoutkampers ze voor een bescheiden bedrag aanschaften

Een ander écht schip van het Visserijmuseum is de ZK31 Neptunus. De Stichting Historische Visserij Zoutkamp (SHVZ) zorgde voor de bouw van de sloep. De kiellegging was op 8 juni 2010 en de overdracht aan het Visserijmuseum op 28 juni 2012. De ZK31 Neptunus is een replica van een houten garnalensloep zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt werd door Zoutkamper vissers op de toenmalige Lauwerszee.

De meeste voor de garnalenvangst gebruikte sloepen hadden een verleden als reddingssloep op grote passagiersschepen. Afgedankte passagiersschepen vonden een einde bij de sloperij, waar de Zoutkampers de sloepen voor een bescheiden bedrag aanschaften. Meestal waren deze voormalige reddingssloepen opgebouwd uit overnaadse planken, op een geraamte van spanten.

Na transport naar Zoutkamp werden ze aangepast voor hun nieuwe taak. De belangrijkste aanpassing was, naast het vistuig, de motor. Vaak was dat een motor, die eerder gebruikt was in een auto. Dikwijls in een T-Ford, destijds een populair model. Onder andere de nog altijd bestaande Garage Bakker in Ulrum leverde deze motorblokken en paste ze aan voor de sloepen. De replica sloep wordt overigens voortgestuwd door een elektrische motor.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed