Willem Albert Scholten is 's werelds eerste landbouwindustrieel en Nederlands eerste industriële multinational

Tijdens een nachtelijke reis tussen Alkmaar en Amsterdam hoort Willem Albert Scholten (1819-1892) plotseling een paar keer een luide schreeuw: ‘Sla dood, sla dood!’. Hij vreest voor zijn leven en wil het op een lopen zetten. Gelukkig blijkt het geschreeuw niet afkomstig te zijn van moordenaars, maar van vier drinkende mannen. Telkens wanneer een van hen een slok neemt, roepen de anderen: ‘Sla dood!’

Willem Albert Scholten is ’s werelds eerste landbouwindustrieel en Nederlands eerste industriële multinational. Aardappelzetmeel vormt de basis van het Scholtenconcern. Hieraan worden later andere industrieën met een agrarische oorsprong toegevoegd, zoals suiker, strokarton, aardappelmoutwijn en turfstrooisel. In Foxhol begint Scholten in 1841 zijn eerste Groningse fabriek. Vanaf dat moment gaat het hem voor de wind. Tijdens zijn leven sticht hij maar liefst vierentwintig fabrieken: veertien in Nederland en tien in het buitenland.

Het Veenkoloniaal Museum heeft in een aparte zaal zijn directiekamer gereconstrueerd met meubels uit het voormalige Scholtenhuis, de kapitale woning die Willem Albert voor zichzelf laat bouwen aan de Grote Markt in de stad Groningen. Op de eerste verdieping wonen Willem Albert en zijn vrouw, op de tweede verdieping zijn zoon Jan Evert en diens gezin. Ze hebben uiteraard ook een kantoor aan huis. Om de wanden van zijn woning te verfraaien, laat Scholten verschillende schilders episodes uit zijn leven op doek vastleggen. Dit schilderij behoort tot deze serie van werken en had dus oorspronkelijk een plek in zijn woning aan de Grote Markt.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed