In de kleine kruidenierswinkels stonde blikken tonnen als bulkverpakking voor ongeveer 50 kilo losse koffiebonen.

Deze grote winkelton is bijzonder vanwege de kleur oranje en de luxe, sierlijke belettering die erop is aan gebracht. Wie de ton gemaakt heeft is niet bekend, maar aangezien O. de Wiljes de oudste koffiebranderij is in de provincie Groningen –sinds 1808– is het aannemelijk dat het blik bij de Groninger blikfabrikant Joosten is gemaakt.


Een andere mogelijkheid is dat dat er een kleine blikslagerij aan de fabriek in Winschoten verbonden was en het in eigen beheer is geproduceerd. Dergelijke tonnen stonden in de kleine kruidenierswinkels in de dorpen en steden en dienden als bulkverpakking voor ongeveer 50 kilo losse koffiebonen. Een dergelijke hoeveelheid werd meestal één keer per veertien dagen in eigen huis gebrand en leverde voldoende voorraad op voor de verkoop in de winkel. Doorgaans zijn deze winkeltonnen voorzien van één kleur verf, al dan niet met de hand opgebracht. Meestal donkerrood, groen of zwart. Oranje zien we vrijwel nooit. De belettering wordt er uit de losse hand opgeschilderd of door middel van transfers aangebracht.
 
De tonnen zijn vaak voorzien van een deksel dat met een slot kan worden afgesloten. Hierdoor is het een zeer geschikt transportmiddel. De koffiebonen zijn luchtdicht afgesloten, blijven droog en breken niet. Later, wanneer men overgaat op het verpakken van koffiebonen of losse thee in pakjes, zien we meer en meer de rechthoekige of vierkante winkelblikken. Deze hebben als voordeel dat ze in de fabriek eenvoudig te verpakken zijn en makkelijk gestapeld kunnen worden voor transport.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed