De melkmachine van Duurswold is een van de eerste in zijn soort en al voorzien van elektrisch aangedreven zuigers.

De opkomst van de machines in de landbouw, vooral na de Tweede Wereldoorlog, maakte een definitief einde aan eeuwenoude tradities. Zoals het melken met de hand. En zó snel gaan de ontwikkelingen, dat de eerste machines alweer in het museum staan.

De melkmachine is zo'n apparaat dat de boer een enorme tijdsbesparing opleverde. Sjouwde hij eerder nog met zijn krukje en emmer van koe naar koe, met de melkmachine was het hóp bevestigen aan de uier en hóp korte tijd later loskoppelen en door naar de volgende koe.

De melkmachine van Museumboerderij Duurswold is een van de eersten in zijn soort en al voorzien van elektrisch aangedreven zuigers. De machine doet de zuigbeweging van het kalf na, waarbij de zuigers zorgen voor een vacuüm. Later is dit verbeterd door het gebruik van een pomp die een meer constant vacuüm geeft.

Het melkstel is het apparaat waarmee de koe wordt gemolken. Een melkstel is een soort klauw met vier rubberen zuignappen, die aan de spenen van de koe worden gehangen. De melk vloeit in de glazen kannen en wordt uiteindelijk overgegoten in melkbussen. Die werden twee keer per dag opgehaald door de melkrijder die ze naar de zuivelfabriek brengt. Daar maakten –en maken– ze er allerhande producten van, waarmee Nederland Zuivelland een wereldreputatie heeft opgebouwd.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed