Zo’n bouwwerk is niet bedoeld om in te wonen of te werken, maar staat daar gewoon omdat het leuk is

Wandelen door het park van de Fraeylemaborg, ook wel het Slochterbos genoemd, was altijd al een plezier om te doen. Nu is er nog iets leuks bijgekomen: follies! Verrassende en maffe gebouwtjes, neergezet puur voor de lol.


Het woord 'folly' komt uit het Engels en betekent 'dwaasheid'. Zo’n bouwwerk is niet bedoeld om in te wonen of te werken, maar staat daar gewoon omdat het leuk is om iets origineels te bouwen. Follies verschijnen al vanaf de achttiende eeuw in Engelse landschapstuinen in heel Europa. En omdat ook de tuin van de Fraeylemaborg een landschapstuin is, mocht -onder het motto: 'beter laat dan nooit'- zo'n folly natuurlijk niet ontbreken.


Er werd een wedstrijd 'Ontwerp je eigen folly' uitgeschreven, waarop maar liefst vierenzeventig inzendingen binnen kwamen. Tien van die ontwerpen zijn ook werkelijk gebouwd en de Publieksprijs ging naar Alex den Braver uit Groningen. Deze 'architect van kleine gebouwtjes' ontwierp De Hazelnoot.


De Hazelnoot heeft een natuurlijke vorm die goed past in de bosrijke omgeving. Alex maakte een taps toelopende vorm met een stalen frame, rustend op een betonnen vloer. Het onderste deel is bekleed met cortenstaal, dat een roestige uitstraling heeft. Het raam bovenin ontvouwt zich als een bloem en geeft een prachtig zicht op de nabijgelegen Hooge Berg.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Fraeylemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed