Met de ijsmachine of ijsbereider uit de collectie van Duurswold kostte zelf een ijsje maken wat meer tijd.

Het is zo'n voorwerp waarvan je als niet-ingewijde geen idee hebt waar het ooit voor diende. Vorm en materiaal doen vermoeden dat het voor iets is gebruikt, waar we vandaag de dag niets meer van weten en niets meer mee kunnen. En toch. Met dit oerdegelijke houten vat maakten ze iets dat verrassend dicht bij onze moderne tijd staat: consumptie-ijs!


Het startte een paar jaar geleden als hype: het zelf maken van consumptie-ijs. Inmiddels lijkt de rage over haar hoogtepunt heen, maar op heel veel keukenbladen in evenzovele huishoudens prijkt een hippe blinkende ijsmachine, waarmee in een handomdraai een heerlijke sorbet kan worden gemaakt.


Met de ijsmachine of ijsbereider uit de collectie van Boerderijmuseum Duurswold kostte zelf een ijsje maken wat meer tijd. Binnen in het houten vat is een metalen vat geplaatst. Hierin komt de grondstof voor het te bereiden ijs. De ruimte tussen de beide vaten wordt opgevuld met brokjes ijs. Dit ijs heeft men in de winter uit de sloten gehakt en opgeslagen onder de grond of in ijskelders.


Door een poos aan de slinger te draaien wordt de koude van het de ijsblokjes overgedragen aan het metalen vat en zie: de substantie in het metalen vat vormt zich langzaam maar zeker tot een heerlijk ijsje!

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed