Dit scheepstype is typisch voor Groningen

De steilsteven is een vrachtschip voor de binnenvaart dat zijn naam ontleent aan de kenmerkende voorsteven: die rijst bijna recht uit het water omhoog. Dit scheepstype is typisch voor Groningen. Steilstevens werden voornamelijk gebouwd op werven in de stad Groningen en de Veenkoloniën.

Steilstevens vervoerden vooral deklasten turf, agrarische producten, strokarton, cellulose, granen en droge lading. Door hun lichte constructie en geringe diepgang konden ze op de meeste kanalen varen. Van oorsprong is de steilsteven een zeilschip, maar zoals ook bij andere scheepstypen werden ze in de loop der tijd vaak gemoderniseerd door ze van het zeiltuig te ontdoen en te voorzien van een motor. Daarbij bleven soms de zwaarden behouden, omdat deze handig zijn om met een leeg schip koers te houden. Steilstevens werden vanaf de jaren twintig ook als motorschip gebouwd.

Dit model, dat gemaakt werd door K. Broekema, is van de steilsteven Dankbaarheid, in 1932 gebouwd op de werf van Holtman in Stadskanaal. Opdrachtgever was G. Leininga. Het schip werd aangedreven door een 75 pk-Deutz-motor.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed