Als beschouwer beleef je de deining van de samendrommende mensen en hoor je de kermismuziek schetteren

Johan Dijkstra is binnen De Ploeg niet alleen als landschapsschilder bekend, maar heeft zich ook ontelbare malen laten inspireren door de stad. Het uitzicht vanuit zijn eigen huis en atelier aan de Spilsluizen keert in zijn werk telkens terug, naast andere schilderachtige hoekjes in Groningen. Of juist het gekrioel van de Stadjers op straten en pleinen.

Vaak legde hij de jaarlijkse kermis op de Grote Markt vast, in tekeningen en schilderijen. Als beschouwer beleef je de deining van de samendrommende mensen en hoor je de kermismuziek schetteren. Het feestgewoel op Koninginnedag was aanleiding tot deze tekening, waarop vooral de zwalkende gang van het vrolijke stel dynamiek aan de voorstelling geeft.

De hoge horizon, zo kenmerkend voor de expressionistische landschappen van De Ploeg, past Dijkstra nu in een straatbeeld toe. De weg schiet links en rechts langs het stel omhoog; het tweetal heeft zo te zien de wegbreedte wel nodig... De wapperende rood wit blauwe vlaggen onderstrepen dat het 31 augustus is, de dag waarop de verjaardag van koningin Wilhelmina wordt gevierd.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed