Zijn voorliefde voor diagonalen blijkt uit de driehoek van het centrale pad, herhaald in de driehoeken van de korenschoven

Het  boerenlandschap was binnen kunstkring De Ploeg een geliefd thema. Het onderwerp maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van het oeuvre van Johan Dijkstra.

In deze relatief eenvoudige ets zijn een aantal elementen te zien die kenmerkend zijn voor zijn aanpak. Zijn voorliefde voor diagonalen blijkt uit de grote driehoek van het centrale pad - gevormd  door de wagensporen - die wordt herhaald in de kleinere driehoeken van de korenschoven, de landman die de schoven aangeeft en de schematisch aangeduide gebouwen aan de horizon, met  een kerktoren in het midden.

Spannend element in deze ets is de grote donkere berg met schoven rechts van het midden, met de schuine schaduwstrepen naar rechts en de gekrabbelde figuur bovenop. Deze landman, licht scheefjes aangezet, lijkt met moeite de schoven goed op te vangen en ze stabiel op de wagen te krijgen, terwijl hij het trekdier, wiens benen net onder de wagen te zien zijn, strak op het pad houdt. De lichte toets en de stralende zon maken het werk verder tot een vrolijk tafereel.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed