Voor café De Faun ontwierp Dijkstra een in glas in lood uitgevoerd en van binnen aangelicht dubbel gevelteken

In 1938 werd op de hoek van het Zuiderdiep en de Herestraat het café-restaurant De Faun geopend, naar ontwerp van de architect A.R. Wittop Koning. Wittop Koning was begin jaren twintig enige tijd lid van De Ploeg, maar bleef ook nadien op de hoogte van de ontwikkelingen in de vereniging.

Onder andere van de nieuwe richting die Johan Dijkstra in de tweede helft van de jaren dertig aan zijn loopbaan gaf, toen hij zich ging toeleggen op het vervaardigen van ontwerpen voor monumentale kunst.

Voor De Faun ontwierp Dijkstra een in glas in lood uitgevoerd en van binnen aangelicht dubbel gevelteken, dat aan de Herestraatgevel werd bevestigd. En waar de meeste van Dijkstra’s gebrandschilderde ramen door de aard van de opdracht – kerken of openbare gebouwen – een min of meer plechtstatig karakter hebben, is het gevelteken voor De Faun door het overwegend geel en oranje van de faun tegen een blauwe achtergrond en de kleurrijke fruitmand die hij boven zijn hoofd houdt, veel informeler uitgevallen.

De grillige omtreklijn van het geheel, vooral aan de verst van de muur verwijderde zijde, benadrukt de beweeglijkheid van deze mythologische figuur. Ook de belettering boven en onder de afbeelding is door Dijkstra in een bijpassende vloeiende beweging ontworpen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed