De frisse gele bus is als het ware het zonnetje op tafel en schijnt je tegemoet aan het begin van de dag

Waar blikken in Nederland altijd in series van drie stuks zijn uitgebracht, is deze serie de enige die uit vier blikken bestaat. Niet uit willekeur: net als bij de meeste dingen is ook hier grondig over nagedacht.

In 1930 krijgt Cees Dekker, kunstenaar en onder andere werkzaam voor Verkade, van de directie de opdracht om een nieuwe verpakking voor de beschuiten te ontwerpen. Met deze verpakking wil Verkade een vast plekje op de ontbijttafels veroveren. De frisse gele bus is als het ware het zonnetje op tafel en schijnt je tegemoet aan het begin van de dag. De bus is een groot succes en Verkade neemt ze telkens opnieuw in productie. Totdat in 1959 uiteindelijk de laatste blikken van de band rollen.

Voor de bussen moest uiteraard worden gespaard. Ze zijn allemaal identiek, maar aan de onderkant van de blikken kun je aan de handtekening zien of het om een vroeg of een later exemplaar gaat.
De enige misrekening die Verkade maakte, is dat beschuiten in die jaren een luxeproduct waren. Een beschuit at je niet elke dag, maar meestal alleen op zondag of bij bijzondere gelegenheden. Door ook een blik voor de ontbijtkoek (dagelijkse kost) aan de serie toe te voegen, was de oplossing gevonden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed