Judith de Vries lijkt in haar schilderij de nadruk op de gezichten van de gebroeders Bollegraaf te hebben willen leggen

Kunstenares Judith de Vries maakte dit monumentale schilderij op basis van een foto die eind jaren dertig van de vorige eeuw daags na Koninginnedag in een Groningse krant verscheen.


Op de krantenfoto zijn onder anderen de gebroeders Bollegraaf te zien, die op die nationale feestdag in de Folkingestraat muziek maken om de algehele feestvreugde te verhogen. Samen vormden zij een soort dweilorkest met de naam 'Bollie Band' (ook wel 'Bolle Band' genoemd). De familie Bollegraaf dreef een kledingwinkel in de Folkingestraat, midden in de Joodse buurt. De broers op het schilderij zijn Levie (met stropdas), Jacob (met bekkens) en Ruben (met saxofoon).


Het tafereel laat zien dat de Joodse gemeenschap vóór de Tweede Wereldoorlog sterk geïntegreerd was in de Groningse samenleving: ze vierde niet alleen haar eigen (Joodse) feesten, maar ook niet-Joodse (Nederlandse en Groningse) feesten.


Judith de Vries lijkt in haar schilderij de nadruk op de gezichten van de gebroeders Bollegraaf te hebben willen leggen: ze doen macaber aan, alsof het dodenmaskers zijn. Een mogelijke verwijzing naar wat hen enkele jaren later te wachten stond: deportatie naar en vernietiging in de concentratiekampen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed