De plaatsing van het carillon was een gedurfd plan want er was geen ruimte voor een mooie klokkenopstelling

In de Hippolytuskerk te Middelstum hangt een prachtig carillon uit 1662, gegoten door de beroemde klokkengieter François Hemony en geschonken door Johan Lewe en zijn vrouw Geertruida Alberda.

De plaatsing van het carillon was een gedurfd plan want er was geen ruimte voor een mooie klokkenopstelling. De zeventiende-eeuwse bekroning is dan ook speciaal gebouwd omwille van het carillon. De speeltrommel volgde in de negentiende eeuw; in 1857 werd deze door Petrus van Oeckelen geleverd. De speeltrommel is in 2016 gerestaureerd en is tijdens concerten op gezette tijden te horen.

De vijftiende eeuwse bakstenen kruiskerk van Middelstum is een van de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkbouw in Groningen. In de muren is hier en daar tufsteen verwerkt, waarschijnlijk afkomstig van de oude romaanse kerk. De noordelijke ingangsdeur uit circa 1500 is een van de weinige overgebleven middeleeuwse deuren in Groningen. De toren uit 1487 kreeg in de zeventiende eeuw de koepel waarin het carillon van Johan Lewe en Geertruida Alberda werd geplaatst. In de toren zelf hangt een luidklok uit 1520. Carillon en klok werden in de tweede wereldoorlog door de Duitsers geroofd, maar in 1946 weer teruggehangen in de toren.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed